Nöjda kunder

Snabba leveranser! Fraktfritt över 700kr (under=49 kr)

Bullet Journal - Så gör du

Det enda du behöver för att börja med BuJo (Bullet journaling) är papper och en penna. Detta är en helt personlig planering, ingen bok blir den andra lik. Problemet är dock att att det är extremt lätt att göra men rätt svårt att förklara. Man kan tro att det tar tid och är omständigt men det blir så pass komplicerat som du själv gör det egentligen. När du googlar om detta överväldigas du antagligen över alla färggranna uppslag och vet inte riktigt var du ska börja. Utgå inledningsvis från upphovsmannen Ryder Carrolls video.

Vi kommer nu förklara och försöka svara på vad du ska göra, hur du ska göra och framförallt varför du ska göra det. Utifrån detta utvecklar du bok utifrån dina behov. Syftet med Bullet Journal är att tillvarata de två viktigaste resurserna som du har, din tid och din energi. Att identifiera vad som är viktigt i ditt liv och skala bort det meningslösa. Detta gäller även din alldeles egna bok.

Index i en Bullet Journal

Index

På första sidorna av bok kan du upprätta ett Index. Syftet med ett Index är att du snabbt ska kunna finna var saker är i boken. Många skippar dock detta, dels kan det handla om att behovet inte finns eller att man väljer att markera på andra sätt. Finns mängder av olika sätt att fylla i. Gör man denna så blir det dock en grov sammanfattning av ditt liv och kan senare vara väldigt kul att se tillbaka på.

Monthly log i en Bullet Journal

Månadslogg / Monthly log

Ett problem många upplever i sin Bullet Journals är att det blir s.k. ghosting. Att det lyser igenom på andra sidan av pappret. Det andra är att pennor kan blöda igenom papper. Pennor som är vattenbaserade blöder generellt inte igenom. I vår shop är 99,9% av pennorna just vattenbaserade. Att det ghostar beror till stor del på vilken bok, penna och teknik som du har.

Exempel på symboler som används inom Bullet journaling

Snabblogg / Rapid logging

Nu kommer vi till det förträffliga i metod. Boken kommer sedan att fyllas av:

– Sådant som du måste göra, dvs du har en uppgift. 
– Dina upplevelser, dvs saker du vill komma ihåg, händelser.
– Information som du inte vill glömma bort, dvs anteckningar.

Boken kommer med andra ord förvandlas till din externa hjärna! Den fylls med allt du behöver och har behov av. Därav blir varje bok helt anpassad efter egna behov och ingen bok den andra lik.

Symboler

Till hjälp så används olika former av symboler. Även dessa kan du omvandla till vad som passar dig eller även strunta i att använda.

. Uppgift

x Gjort uppgift (du sätter helt enkelt ett kryss över ovan punkt)

> Migrerad uppgift Denna används på to do som du inte fått gjort. Du
tar med dig det som du inte gjort genom denna markering och du tappar aldrig
bort något som du skriver ner. Du måste alltid ta ett beslut på varje to-do på
din lista. Den flyttas helt enkelt framåt och du omvandlar punkt till >.

< Schemalagd uppgift Saken som du skulle göra blev inte gjort. Du
väljer dock att istället schemalägga in den framöver. Du kickar iväg den i
Framtidsloggen till ett tillfälle då det är bättre att lösa uppgift.

o Händelse (Födelsedagskalas, tandläkartid, middag)

– Anteckning (lite allmänt kom ihåg. Mailat, beställt något, ringt någon,
katten dog, cykeln blev stulen).

Irrelevant uppgift. Du hade något på din to-do som blivit avblåst. Du
stryker den helt enkelt och blir av med den, för gott. Det kan även vara
så att du haft en uppgift som du ständigt har migrerat på lista efter lista,
tills insikten kommer att den aldrig blir av för att du helt enkelt varken
behöver eller vill göra det. Rensa listorna stenhårt! Ditt liv ska fyllas med
saker som är viktiga för dig. Inte en massa irrelevant tjafs som du fått för
dig att du förväntas göra eller andra pådyvlar dig.

Daglig logg i en Bullet journal

Daglig logg / Daily log och/eller Veckologg / Weekly

Om du googlar, kollar på pinterest och instagram så ser du troligen otroligt vackra veckouppslag uppritade på för hand på löpande band. Det är ofta här enligt vår upplevelse som många tappar bort sig när det kommer till denna metod. Dels uppstår prestationsångest för allt det fina. Dels upplever många detta som en poänglös metod då folk tycks sitta och rita upp kalendrar för hand.

Det man inte får glömma bort är att alla använder olika och för många fyller just funktionen med pysslande en viktig terapidel. Det blir som en kreativ hobby då du samtidigt pysslar och tänker igenom saker.

Det som är viktigt att komma ihåg är att varje individ utvecklar detta med Bullet Journal till vad som passar en själv. Det finns inga rätt eller fel utan detta är en metod där du helt enkelt har papper och penna och öser in allt på ett och samma ställe. 

För oss handlar det om fågelperspektiv på vecka, vad ska vi fokusera på när och vad som ska prioriteras. Detta i sin tur benas upp till just detta med daglig logg där det blir to-do och anteckningar blandat. Anteckningar rör allt från dagbok till reflektion

Egna uppslag och to-do listor i en Bullet journal

Egna uppslag

Har du tyngre to-do på din lista? Omvandla till egna uppslag! Exempelvis jul. Står det Planera jul på en to-do blir det lätt hönsgård. Eller städa garage. Det blir för stort. Varje Uppgift ska helt enkelt omvandlas till hanterbara uppgifter, detta sker genom egna uppslag.