Nöjda kunder

Snabba leveranser! Fraktfritt över 700kr (under=49 kr)

Lettering

Lettering - Tidformera

Lettering, kärt barn har många namn. Genom åren har vi stött på en mängd olika benämningar från kundfrågor och på produkter. Det finns en uppsjö såsom hand lettering, brush lettering, kalligrafi, modern kalligrafi. Allt landar ofta i ett virr-varr där alla syftar på olika saker.

Konsten att rita bokstäver

Ska försöka reda ut hur allt hänger samman. Utgångspunkt är således Lettering, vilket i grund är konsten att rita bokstäver. Snäppet längre från att bara "skriva". Det finns en tanke bakom utformningen av varje bokstav. Men detta kan ju i grund ske även med hjälp av datorn. Därför använder vissa begreppet hand lettering när de vill vara tydliga om att det är gjort med just handen.

Konsten att skriva vackert

Kalligrafi är konsten att skriva vackert. Där finns olika traditioner över hela världen. Här i europa har den äldre traditionen varit att använda pennskaft med spetsigt stålstift och tekniken med att det är tyngd ner och lätt på hand upp. Östasiatisk kalligrafi har istället använt sig av en pensel.

Det europeiska spetsiga stålstiftet har syskon med bred spets. Och genom åren har det även utvecklats en penna med filtspets som är platt och bred, som stora flertalet menar när de vill ha en kalligrafipenna. Med den pennan kan man inte använda tekniken med tyngd ner och lätt på hand upp, som man gör med spetsiga stålstiftet. Med en sådan penna så handlar teknik om hur man håller penna.

Brush lettering

Numera pratar många ofta om Brush lettering. Då använder man oftast en penselpenna, kan även vara pensel. Tekniken som används är oftast den traditionell kalligrafin, att det är en tyngd neråt och lätt på hand uppåt. Men kan ju även handla om andra typsnitt och tekniker. Då kan det trilla in under båda benämningarna med just brush lettering och hand lettering.

Modern kalligrafi

Många kallar när man använder penselpenna att man skriver modern kalligrafi. Observera att i östasien användes just en pensel när de skrev kalligrafi. Penseln har utvecklats till en penselpenna och många penselpennor kommer just från östasien. Hoppas du blev lite klokare av detta! Hos Tombow finns det bra övningsark som kan laddas ner och skrivas ut. 

Här finns ark för Tombow ABT Dual Brush pens och för mindre pennor som Fudenosuke kan dessa ark användas. 

 

Föregående Nästa